petak, 14. studenoga 2008.

Oprez kod razmjene link

Kada zelis razmijeniti link sa nekim drugim site-om trebas biti oprezan da izbjegnes neogodna iznenadjenja, to jeste da se na kraju pokaze da je razmjena koju si napravio potpuna nekorisna za tebe. Na zalost, na webu se mogu naci mnogobrojni webmajstori koji nisu sasvim posteni i pokusavaju iskoristiti neznanje ili neopreznost drugih webmajstora. Da bi izbjegao ovakve, mislim da ih mozemo slobodno zvati prijevare, trebas kontrolirati HTML same stranice na kojoj se treba nalaziti tvoj link. Najrasprostranjenije su slijedece dvije tehnike koje cu ukratko opisati.

Neki webmasteri stavljaju u zaglavlje HTML koda, to jeste izmedju dva taga HEAD, meta tag noindex koji kaze robotima od pretrazivaca da ne memoriziraju stranicu, to jeste da je prakticno ne uzimaju u obzir. Zanemarena stranica od strane pretrazivaca, zanemaren i tvoj link koji se nalazi na njoj. Spomenuti metatag izgleda ovako:
<meta name="robots" content="noindex"> .

Druga tehnika, vjerovatno jos rasprostranjenija jer je selektivnija, upucuje pretrazivace da ne uzimaju u obzir samo neke linkove, one koji u anchor tagu, onome koji sluzi za linkanje, imaju atribut nofollow, koji jednostavno naredjuje robotu ili spideru da ga ne slijedi. Ako nadjes taj atribut ukljucen u link prema tvom site-u, znaci da ga roboti ne uzimaju u obzir i znaci da je za tebe potpuno beskoristan i da ti ne prenosi niti backlink, niti page rank. Evo jednog primjera kako izgleda takav jedan link:
<a href="http://www.mojsite.com" rel="nofollow">Link prema mom site-u</a>

Ovaj nacin moze biti rasiren na sve linkove na stranici jednostavno umetnuvsi atribut nofollow kao metatag u zaglavlje same stranice i na taj nacin ni jedan link na stranici nece biti slijedjen. Koristi se manje jer se na taj nacin webmaster “odrice” i vlastitih linkova koji se tu nalaze.

Osobno, kada razmjenjujem link sa nekim site-om, vrsim jos neke dodatne kontrole da bih bio siguran de ce link koji cu dobiti od tog site-a doista i vrijediti. Kontroliram da li je stranica koja ce linkati moj site dostupna sa glavne stranice site-a i da li se sama stranica nalazi u cashu od Google-a. Ako to nije slucaj kontroliram i file robot.txt od site-a da provjerim da taj file ne blokira spider od pretrazivaca, sto ima isti ucinak kao i meta tag noindex.