utorak, 14. listopada 2008.

Reciprocni protiv nereciprocnog linka

Razmjena linkova s drugim webmajstorima je jako dobar nacin da se poveca broj linkova prema vlastitom site-u. Reciprocna razmjena se sastoji u tome da dva site-a koji razmjenjuju, uvrste link od drugog site-a na svoju stranicu. Tako site A linka site B i obratno, site B linka site A. Uobicajeno je da se linkovi uvrste na glavnu , index stranicu ili na onu koje je posvecena upravo linkovima.

Ima puno webmasjtora koji iz raznih razloga ne zele reciprocnu razmjenu. Jedan od osnovnih razloga za takvo ponasanje je taj sto je Google u kolovozu 2007. prosirio svoja pravila i u njih unio mogucnost penaliziranja site-ova sa prevelikim brojem reciprocnih linkova. Primjeti na na stranici Google-a nije definiran i kvantificiran „preveliki broj“ i ja sam osobno siguran da pedeset linkova nije smatano kao pretjerani broj (vjerovatni i sto linkova moze proci).

Drugi razlog, jos starijeg datuma, je da svaki link na stranici drenira (smanjuje) PR stranice na kojoj se nalazi: to se moze jednostavno vidjeti iz formule za proracun Page Rank-a. Zbog tog razloga, u zelji da se stranica sto manje optereti sa izlaznim linkovima (outbound link), je rodjena ideja i praksa oko nereciprocnog linkanja. Postoje dva osnovna modela koja su siroko rasprostranjena medju webmajstorima u svakodnevnoj praksi.

Razmjena izmedju 3 site-a (3 way linking)
Webmaster 1 ima site A, dok Webmaster 2 ima site-ove B i C. U trostrukoj razmjeni, site A linka site B i dobija link sa site-a C. U korektnoj razmjeni, kako je ja vidim, site B bi trebao linkati i site C, zatvarajuci na taj nacin krug, ali na zalost to cesto nije slucaj, jer Webmaster 2 cesto nije korektan. Osobno gotovo nikada ne prihvacam ulogu Webmastera 1, iako mi je vrlo cesto nude, jer vrlo cesto sa druge strane se nalazi webmaster koji je podigao PR site-a C, sa kojega daje link, samo u svrhu razmjene linka. Nakon sto je obavio razmjene koje su ga interesirale jednostavno zaboravi na taj site i vise ga ne odrzava, a u nekim slucajevim i skine linkove prema site-u koje je stavio ne svoje druge site-ove. Na taj nacin se dogodi da nakon malo vremena site A vise ne dobija PR koji si ocekuje. U reciprocnoj razmjene sam bar siguran da site koji me linka ima podrsku bar od mog site-a.

Razmjena izmedju 4 site-a (4 way linking)
Razmjena linka izmedju 4 site-a je slizna onoj prethodnoj, ali u ovom slucaju oba webmastera imaju dva site-a, od kojih jedan prima link, a drugi ga daje. Ovo je bolji i uravnotezeniji nacin razmjene (oba webmastera mogu biti nepostena :) nego izmedju tri site-a, pogotovo ako su dva site-a od istog webmastera medjusobno linkana.

Usput i van teme: Google nastavlja redovno azurirati Tool Bar Page Rank svaka dva mjeseca. Zadnje azuriranje je bilo oko 27. rujna, ali su pazljiviji webmasteri vidjeli preko svojih statistika da se to dogodilo vec negdje oko 10. rujna.