nedjelja, 2. ožujka 2008.

Google azurira

Google je azurirao ToolBar PageRank i ovih dana ce, preko raznih centara s podacima, novi PageRank biti vidljiv svima. To zakljucujem na osnovu rezultata moje male baze podataka sa nekim web stranicama i neki od tih stranica ovih dana pokazuju razlicit Page Rank u odnosu na isti od prije 10-15 dana. Kada razliciti centri pokazuju razlicit PR, znaci da je novi PageRank tu, i da je u toku prijenos podataka na sve centre. Podsjecam da je zadnje azuriranje Google-ovog ToolBar-a bilo negdje oko 10. sjecnja ove godine. Vidimo koja ce nam iznenadjenja spremiti ovaj puta Google.

Google azurira PageRank redovno, svaka dva-tri tjedna, ali se ToolBar azurira puno, puno rjedje: u zadnje vrijeme izgleda da su uhvatili ritam od oko 2-3 mjeseca (bilo je perioda i od skoro godine dana bez azuriranja ToolBar-a).

U ovom slucaj dobar webmasjtor koji analizira situaciju da bi shvatio i predvidio eventualne posljedice, mora si postaviti slijedece pitanje: da li se isplati nastaviti javljati vlastiti site na razne direktorije? Moj odgovor je, bez daljnjega vrijedi prijavljivati site na besplatne direktorije, kako ja zovem one koji ne zahtijevaju povratni klink da bi nas uvrstili u listu. Sto se tice ostalih, onih koji su u ogromnoj vecini i koji zahtijevaju povratni link da bi nas uvrstili na svoje stranice, zavisi od slucaja do slucaja. Bez daljnjega se jos uvijek mogu naci dobri direktoriji koji imaju brojne backlinkove sa site-ova koji nisu u reciprocnoj razmjeni sa samim direktorijem i sto im, po meni, znacajno podize vrijednost.

U stvari, moja sumnja je da je ova nova „prijetnja“ Google-a o penaliziranju pretjeranog broja reciprocnih linkova usmjerena samo prema site-ovima koji pretezni dio backlinkova imaju iz reciprocne razmjene; svi znamo da ono sto Google najvise cijeni jest spontano linkanje site-ova. Neki site mi se svidja ili ga nalazim korisnim i jednostavno uvrstim njegov link na svoje stranice jer mislim da ce i mojim posjetiocima biti koristan. Na ovakav nacin mozda razmisljaju cisti zaljubljenici u web, ali webmajstori sa komercijalnim site-ovima, sigorno nece slijediti ovakvu praksu. Srdacan pozdrav svima.