petak, 3. srpnja 2009.

Kako se dobro plasirati u Google-u

Prije svega, recimo sto se podrazumijeva pod dobrim plasmanom u trazilicama. Vrlo jednostavno, najbolja stvar je prvo mesto na prvoj stranici, ali pod dobrim plasmanom se normalno podrazumijeva biti na prvoj stranici rezultata pretrage. Ako je nas site na drugoj ili na trecoj stranici, jos uvijek cemo vjerovatno dobiti nesto prometa, ali nedovljno da uspjesno vodimo nas mali posao na Internetu, podrazumjevajuci da koristimo sponzore koji nam placaju za klik ili sto je uobicajenije za prodani proizvod. Podsjetimo se jos jednom da su posjetioci sa pretrazivaca ujedno i najbolji kupci.

Kako se vidi iz raznih clanaka na ovom blogu, tajna dosezanja dobre pozicije na Google-u, ali i na drugim trazilicama, je vrlo jednostavna: treba imati dobar Page Rank i puno linkova prema osobnom site-u. Oboje se postizu na isti nacin, registrirajuci site u raznim direktorijima, top listama i razmjenjujuci linkove s drugim webmajstorima. Koncept je vrlo jednostavan, ali u praksi se nalazi puno prepreka. Na primjer, neki direktoriji su specijalizirani u odredjenim temama i ne prihvacaju site-ove ciji je sadrzaj neadekvatan. Mnogi webmajstori jednostavno ne zele razmijeniti link sa odredjenim vrstama site-ova, na primjer s onima koji promoviraju igre online.

Rjesenje ovog problema je kreirati malu (jos bolje ako je velika) mrezu vlastitih site-ova, posvecenih sto razno raznijim sadrzajima i temama. S moje tocke gledista ne treba pretjerivati, to jeste treba se ipak posvetiti temetikama o kojima nesto znamo i koje nas osobno zanimaju i zabavljaju. Kada je jednom stvorena mreza od recimo deset, dvadeset site-ova, postaje prilicno naporno odrzavati je i ako argumenti nisu „nasi“, ako nemamo odredjenu pasiju za njih, postaje psiholoski problematicno posvetiti im se. Nije neophodno da svaki site ima svoj domain. Ima puno besplatnih hostinga gdje mozemo otvoriti gratis nase sekundarne site-ove, nazovimo ih tako. Dio nase mreze mogu ciniti i razni blogovi koji mozemo otvoriti besplatno kod blogspot.com-a ili blog.hr-a. Ono sto je doista vazno je da budu medjusobno razliciti po sadrzaju i po temama.

Tako ovi site-ovi mogu biti registrirani i na onim mjestima gdje nasi glavni site-ovi, oni koji nam donose novac, jednostavno ne bi nikada usli jer su van teme. Kada nasi sekundarni site-ovi jednog dana dobiju Page Rank (zaboravio sam reci da ih treba dobro promovirati, isto kao i glavne site-ove, ali mislim da se to podrazumijeva), na njih jednostavno uvrstimo i link prema nasem glavnom site-u i postigli smo konacni cilj. Na ovaj nacin smo uspjeli usmjeriti na indirektan nacin odredjeni linkove koje nikada ne bi mogli dobiti na direktan nacin.

Stvaranje jedne takve male mreze, od recimo najvise pedeset site-ova, to jos uvijek moze biti pod kontrolom jedne osobe sto se zahtjevnosti vremena tice, je sigurno odlicno rjesenje, ali zahtijeva koju godinu rada. Imajuci na raspolaganju nas network, sutra, kada otvorimo neki novi vazan site, odmah mu mozemo dati seriju dobrih linkova koji ga brzo i siguirno mogu podici na Google-u. Uz to nase je nase i sa takvom mrezom, posebno ako je vecina site-ova na nasem domainu, mozemo raditi sto i kako mi hocemo, bez da ovisimo o drugima.