petak, 9. svibnja 2008.

Google je posta vrijedan i cudan

Izgleda da je Google promijenio taktiku azuriranja Toolbara: nakon vrlo rijetkih update-a prosle godine (samo tri u cijeloj godini, s tim da je izmedju drugog i treceg proslo 6 mjeseci), ove godine izgleda da azurira precizno, kao svicarski sat. Ovo je treci update; prvi je bio pocetkom sjecnja, drugi krajem veljace i ovaj zadnji na pocetku svibnja. Prakticno svaka dva mjeseca, sto jako olaksava posao webmajstorima koji aktivno rade na Page Rank-u vlastitih site-ova.

U zadnjih par update-a se primjecuje jedna cudna stvar: vrlo cesto se dogadja da index/pocetna stranica ima dobar PR, a unutrasnje stranice site-a, linkane sa indexa, su bez Page Rank-a. U nekim slucajevima neke od unutrasnjih stranica imaju PR, dok ga druge nemaju. Da li se radi o gresci u Google-ovom software-u ili su unutrasnje stranice penalizirane ili, sto se dogadja na primjer sa back linkovima, Google ne zeli da prikaze sve informacije koje ima na raspolaganju, u ovom trenutku je vrlo tesko ocijeniti.

Dolazi mi i pomisao da Google na neadekvatan nacin primjenjuje penale za stranice koje imaju puno povratnih linkova, na osnovu platforme koju je najavio u kolovozu prosle godine, da stranice sa puno reciprocnih linkova mogu biti penalizirane. Buduci je vrlo uobicajeno da se ima isti izbor linkova na svim stranicama site-a, to bi moglo biti protumaceno od strane Google-a kao niz reciprocnih linkova medju stranicama. Moram priznati da ovo razmisljanje ima jednu slabu tocku: index stranica u ovim slucajevima ima normalan Page Rank.